Novi pocetak (modeli)

Alfa Romeo MiTo forum | Alfa Romeo Giulietta forum | 4C | GIULIA | Prototipi
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Lokacija: NBG
Postovi: 2274
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 11:18 am

Za drugu temu je, ali iako ni meni nije omiljen, SUV oblik karoserije ima ozbiljnu prednost u odnosu na limuzine i tu bi naročito vlasnici hečeva koji su u međuvremenu postali porodični ljudi, trebali prvi da prepoznaju.

Minus je vozna dinamika, ali ne toliko koliko se pretpostavlja. Plusevi su brojni, za početak su zamenili sasvim MPV vozila, segment koji je skoro nestao. Terenske sposobnosti nisu prioritet, nego ergonomija i bolje iskorišćenje prostora. Naime, u dužini vozila C segmenta, dobijaš prostor veći, luksuzniji, opremljeniji, D segment, sa velikim gepekom, visokim krovom, ogromnim gepekom, opcionim trećim redom sedišta, itd. Usložiš te sve prednosti u jednačinu prosečnog vozača i koliko je on u stanju da prepozna i ceni voznu dinamiku, sve onda postaje jasno kao dan zašto je segment eksplodirao.

Svakako nije za ruganje segmentu.

Ko bi ovde odbio Stelvio 280 KS ?
Korisnikov avatar
horvat
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 159 2.2 JTS 2010
- ex Alfa Romeo Giulietta 1.4 tb 2013
Lokacija: Subotica
Postovi: 1381
Pridružio se: Ned Avg 14, 2016 2:46 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 11:47 am

Jedino sta priznajem SUV-ovima je uzvisenija/ispravljenija pozicija sedenja i laksi ulazak/izlazak koji, koliko vidim iz razgovora sa ljudima, puno znaci srednjovecnoj/starijoj klijenteli. Sve drugo mi je pomodarstvo...

Ali Tonale posmatram potpuno drugacije. "SUV-pomodarstvo" je ono sto je cinjenica danasnjice, i da bismo dobili novu Giuliettu, novi GTV, da bi Giulia nastavila zivot, mora da se proda "gomila" Stelvia, Tonalea, itd... Ni Porsche ne zivi od 911.

Sudeci po konceptu, mislim da su ostali dosledni svojim brend vrednostima, cak i vise nego sto je ocekivano, i to je izuzetno za postovanje.

Takodje, s obzirom da je Tonale C-SUV, mislim da mozda moze malo da se posmatra i kao dizajnerski pravac Alfe za taj segment, sto bi potencijalno zahvatilo i sledecu Giuliettu - a totalnoooo ne bih imao nista protiv da nova Giulietta ima takav svetlosni potpis i enterijer npr :)
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Sprint 2.0
200 AT8 RWD '21 Vesuvio Grigio
+ MiTo QV '10 Rosso
......................................
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Lokacija: Indjija
Postovi: 6613
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 2:46 pm

@ horvat
Sve potpisujem, pogotovo ako se dizajnerska ideja "spusti" na novu Giuliettu onako kako je Stelvio izrastao iz Giulie :) Mislim takođe da se malo precenjuje dobitak u prostoru kod SUV-a poredeći sa limuzinom i koliko sam imao prilike da primetim (a ima i kolega koji su sve to iskusili) ne čini mi se da je nazad nešto posebno raskošnije. Položaj sedenja jeste drugačiji, ali u mom slučaju to nije prednost jer volim da sedim nisko i što je moguće više opruženo. Ulazak/izlazak jeste jednostavniji kome to znači. Zapravo najveća prednost je klirens i ta neka uzvišena pozicija za volanom koja daje bolju preglednost i nekima mnogo znači i na psihološkom planu (čitaj: ženskom svetu koji doprinosi novoj modi).

I da, apsolutno ne bih imao ništa protiv Stelvia od 280 KS (niti Tonale kakav god ga benzinac pogonio), posebno ako porodični "komandant" tako naredi :lol: Ali ipak bih radije jednu Giuliu Veloce ako je dozvoljeno sanjati posle Julke koja apsolutno odgovara i radi posao. Uostalom i Julka je prilično moderna ovako propeta i negde između hatcha i SUV-a hahaha
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Lokacija: B. Petrovac
Postovi: 2173
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 6:39 pm

Pa recimo da većina kupaca ipak nisu zakleti tradicionalisti a da imaju pragmatičnije vidjenje prevoznog sredstva.SUV vozila koliko god nekome izgledala čudno i bespotrebno ipak je nidza sve lepo opisao.Mnogo je prirodniji i udobniji položaj u SUV vozilima pogotovo se to oseti na dužim putovanjima jer je tu i vešanje drugačije trimovano bez nekog gubitka vozne dinamike (ma šta to značilo) a kad se tu doda i aktuelni trend onda je jasno zašto svi proizvodjači se guraju u taj segment.
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Sprint 2.0
200 AT8 RWD '21 Vesuvio Grigio
+ MiTo QV '10 Rosso
......................................
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Lokacija: Indjija
Postovi: 6613
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 7:03 pm

Ljudi, upravo sam ja taj koji priželjkuje Alfi gomile SUV vozila, raznih crossovera i svega što se traži, baš kao što radi i glavna konkurencija :) Da li je samo moda ili nešto više - potpuno nebitno i jedino što se računa jeste to da se traže.

Krug se zatvara onog dana kada na tržište izađe Ferrari SUV, iako je jedan bitan čovek u lancu odlučivanja ne tako davno tvrdio da to neće nikad da se desi. Srušene su sve tradicije, na modu je pao i RR, Bentley, Lambo (iako ne prvi put!), biće i Aston Martin, Porsche je odavno sa SUV napravio posao veka... bukvalno SVI i onda je izlišno postavljati pitanje i praviti lažnu dilemu da li treba i Alfa. Naravno da treba i mora ako želi da radi i prodaje!

E sad, dalje je sve pitanje ukusa. Najlepše je ipak kad ima između čega da se bira. Ne kažem, možda ću i ja jednog dana da osvanem u nekom "modernom" (ali isključivo Alfinom) vozilu jer zaista nisam gadljiv na bilo šta što izađe iz njene fabrike. Ali za sada ipak stoji da mi odgovara nešto tradicionalnije, više orijentisano ka dinamičnom vozaču, bez mnogo asistencije, sa položajem sedenja koji lično smatram prirodnijim i prijatnijim...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
2600
Garaža: -
Lokacija: HRV
Postovi: 444
Pridružio se: Sre Mar 29, 2017 8:36 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 8:16 pm

It's the Small Wide platform.

Slika

In case anyone is still skeptical/in denial, take a closer look at the diagram I posted previously, where you can see three recognizable body panels that are part of the platform.

Now compare the panel just in front of the door with part #5 the following drawing (from the Jeep Compass parts catalogue).
Then compare the rocker panel under the door sill with part #2 in the same drawing


Slika

Now, compare the rear wheel well panel with the following drawing, taken from the Jeep Renegade parts catalogue (the drawing in the Compass catalogue was from a different angle which made identification too difficult).

Slika
2600
Garaža: -
Lokacija: HRV
Postovi: 444
Pridružio se: Sre Mar 29, 2017 8:36 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 8:19 pm

horvat napisao:Jedino sta priznajem SUV-ovima je uzvisenija/ispravljenija pozicija sedenja i laksi ulazak/izlazak koji, koliko vidim iz razgovora sa ljudima, puno znaci srednjovecnoj/starijoj klijenteli. Sve drugo mi je pomodarstvo...

Automatski ima i više mjesta jer htio ili ne htio SUV ima višu H točku, onu od podnice vozila pa do podloge sjedala. Naravno ako je stražnja klupa jednako pozicionirana u limuzini i SUV-u što kod Stelvia nije slučaj.
Korisnikov avatar
Coo
Garaža: ex 147 '07 JTDm 8v
Yeti TDI 4x4
Lokacija: BGD
Lokacija: Beograd
Postovi: 508
Pridružio se: Čet Apr 25, 2013 7:42 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 9:25 pm

gpendula napisao:Ja SUV vozila ne razumem uopšte. Besmisao potpuna. Ali ovaj Tonale mi se baš, baš svideo! Mislim da je to jedini SUV o kom bih razmslio.
I ja sam isto tako mislio, čak nisam ni hteo da ih probam. Ali jedared kada sedneš da voziš muka posle da se vratiš u hatch. @nidza objasnio hatch vs. SUV u priči porodice. Ne bih ja tu ništa dodao.
Mislim da je ovo pravac (SUV segment) u kom Alfa može ozbiljan posao da napravi. Ne bih se bunio za jedan Stelvio, a ni Tonale. Samo da ne izgube veličinu unutrašnjeg prostora u dizajnu.

Послато са Mi A1 уз помоћ Тапатока
If it ain't broke, don't fix it.
Korisnikov avatar
milosnbgd
Drug Član
Drug Član
Garaža: c204, SLK
Lokacija: Beograd
Postovi: 2144
Pridružio se: Uto Sep 20, 2016 2:23 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 10:10 pm

nidza napisao:Ko bi ovde odbio Stelvio 280 KS ?
Možda cu ispasti lud, al meni se vise svideo dizel, vozio sam i jedan i drugi. A potrošnja po bordu dok sam vozio benzinca, Boze me sacuvaj :D
Giulia mi je mnogo lepše upakovaniji automobil, ali dobro si objasnio zašto je SUV u ekspanziji...
ALFAFORZAITALIA
Korisnikov avatar
gpendula
Revizor ARCS
Revizor ARCS
Garaža: Giulietta QV
145 QV (wannabe) - Budžet rejs
Lokacija: BG
Postovi: 1584
Pridružio se: Uto Apr 09, 2013 6:57 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 11:50 pm

SUV doživljavam kao vozilo za trudnice. Da mogu lakše da udju i izadju. Za bilo šta drugo mi nema smisla. Aj i veranje po gradskim trotoarima. Vozna dinamika, bezbednost, ekonomičnost - sve je to na strani limuzine. Da mi je potrebno porodično vozilo, pre bih se odlučio za limuzinu. Ne bih voleo da vozim svoju porodicu u nečemu sa tako visokim težištem samo zbog utiska prostaranosti.
Korisnikov avatar
bums85
Contact:
Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS
Lokacija: Las Vegas
Lokacija: Kacarevo
Postovi: 4587
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 11:11 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Mar 08, 2019 11:59 pm

thinkof: Limuzina ima samo manju sansu prevrtanja, sva ostala bezbednost je na strani suva.

Ni ja SUVove ranije nisam gotivio, ali vise mi se ne lomi kicma po srpskim putevima i sledeci auto ce verovatno biti jedan od njih. Nekada su bili spori, teski, veliki potrosaci sa losim upravljanjem, ali se vremenom sve to popravilo uz zadrzane prednosti udobnosti, preglednosti, prostora, klirensa itd.
Slika
Korisnikov avatar
Zillgian
Garaža: '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD
Lokacija: Bijeljina
Lokacija: Bijeljina
Postovi: 1437
Pridružio se: Pet Maj 01, 2009 12:07 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Sub Mar 09, 2019 1:04 am

SUV je dobar jer ima više prostora za minigun i municiju
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Sprint 2.0
200 AT8 RWD '21 Vesuvio Grigio
+ MiTo QV '10 Rosso
......................................
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Lokacija: Indjija
Postovi: 6613
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Sub Mar 09, 2019 12:24 pm

Ima SUV smisao svakako, samo je poenta priče da zbog pomodarstva sada kupuju i oni kojima realno nije neophodan. Pogledajte samo po gradovima broj mladih vozačica kojima je držeći tata kupio prvo vozilo, a one sele u neki Juke, Kugu, 35i ili nešto ekskluzivnije i uz to se u najvećem broju slučajeva voze same. Nekada se u tim situacijama kupovalo malo praktično vozilo B, eventualno C segmenta...

Očigledno je da zbog SUV-a zamire i tržište "karavana" što se posebno vidi kod Alfe gde Stelvio silom prilika glumi Giuliu SW. Mislim da tek tu ne stoji priča o prednosti u raspoloživom prostoru terenca gde je pride lošija aerodinamika, veća masa/potrošnja... Ali OK, stvari su kakve jesu, kupci su dali do znanja šta hoće i to je to, što će reći "kud svi tud i mali Mujo".
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
2600
Garaža: -
Lokacija: HRV
Postovi: 444
Pridružio se: Sre Mar 29, 2017 8:36 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Sub Mar 09, 2019 2:42 pm

Na dan prezentacije Tonalea, 5.3., talijanski sindikat FIM-CISL je izdao priopćenje u kojem su potvrdili proizvodnju u Pomiglianu i da će se Tonale sklapati u istom dijelu tvornice kao nekada 147.

http://www.fim-cisl.it/2019/03/05/fca-p ... omigliano/
Korisnikov avatar
freedom
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0JTDm2 140KS
ex Alfa Romeo 146 1.6 TS
Lokacija: Beograd
Lokacija: Beograd
Postovi: 511
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 10:21 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Sre Apr 10, 2019 11:02 am

https://www.b92.net/automobili/vesti.ph ... id=1527896
Zar nikom na B92 portalu nije zvučalo glupo
ПОТПИС?! Ма не потписујем ништа!
2600
Garaža: -
Lokacija: HRV
Postovi: 444
Pridružio se: Sre Mar 29, 2017 8:36 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Sre Apr 10, 2019 2:36 pm

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Lokacija: Novi Beograd
Postovi: 4868
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Sre Apr 10, 2019 3:00 pm

Sveže iz Milana, generalni sponzor sajma nameštaja...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
vojaalfa
Drug Član
Drug Član
Garaža: 156 1.8TS SW
Lokacija: Beograd
Lokacija: Bgd-Zarkovo
Postovi: 2009
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 3:42 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Sre Apr 10, 2019 5:39 pm

Prvi utisak SUPER!
A onda sam video sliku sa strane :|
Sve u svemu za mlađe ljude je Extra
Korisnikov avatar
freedom
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0JTDm2 140KS
ex Alfa Romeo 146 1.6 TS
Lokacija: Beograd
Lokacija: Beograd
Postovi: 511
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 10:21 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Čet Apr 11, 2019 12:24 pm

znači ipak je na nameštaju :roll:
ПОТПИС?! Ма не потписујем ништа!
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Sprint 2.0
200 AT8 RWD '21 Vesuvio Grigio
+ MiTo QV '10 Rosso
......................................
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Lokacija: Indjija
Postovi: 6613
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Čet Apr 11, 2019 1:36 pm

Zašto da ne, generalni je sponzor i nema veze kakva je manifestacija, baš kao što su neki brendovi sponzori i prevozna sredstva za razne Olimpijade i sportske događaje. Uostalom u Italiji i nameštaj može biti dizajnersko remek delo, pa zašto da negde pored ne stoji i karoserijsko :)
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
vojaalfa
Drug Član
Drug Član
Garaža: 156 1.8TS SW
Lokacija: Beograd
Lokacija: Bgd-Zarkovo
Postovi: 2009
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 3:42 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Čet Apr 11, 2019 3:57 pm

Sviđaju mi se felne
Korisnikov avatar
horvat
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 159 2.2 JTS 2010
- ex Alfa Romeo Giulietta 1.4 tb 2013
Lokacija: Subotica
Postovi: 1381
Pridružio se: Ned Avg 14, 2016 2:46 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Čet Apr 11, 2019 3:59 pm

Meni bolje izgleda na ovim "realnim" slikama, nego na onim prenasminkanim sa sajma... iako je objektivno sve isto...
2600
Garaža: -
Lokacija: HRV
Postovi: 444
Pridružio se: Sre Mar 29, 2017 8:36 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Čet Jun 13, 2019 5:22 pm

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Zika
Garaža: Alfa Romeo
Lokacija: Selo
Postovi: 764
Pridružio se: Pon Mar 20, 2017 9:56 am

Re: Novi pocetak (modeli)

Sub Jun 15, 2019 6:43 am

Sa koje li je deponije ovo dospelo ?

Čim su bacili u kantu nešto govori.
Slika
2600
Garaža: -
Lokacija: HRV
Postovi: 444
Pridružio se: Sre Mar 29, 2017 8:36 pm

Re: Novi pocetak (modeli)

Pet Avg 02, 2019 10:33 am

Kliknuti za veće slike.

Kaže u finalnoj verziji krov će biti viši, svjetla deblja, neće biti dizela što ja osobno ne vjerujem, potpuno digitalni intrumenti, infotainment koji će imati touch ali i dugme na centralnom tunelu, DNA selektor će biti bliže volanu.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Povratak na “Alfa Romeo Nuova Razza”