Alfa Romeo klub Srbija Alfisti
http://www.arcs.org.rs/forum/

How to - Kako dograditi kontrole trece zone klima sistema
http://www.arcs.org.rs/forum/viewtopic.php?f=70&t=63988
Stranica 1 od 1

Autoru:  b0jan [ Pet Jun 08, 2018 12:01 pm ]
Tema posta:  How to - Kako dograditi kontrole trece zone klima sistema

Vec sam pomalo i zaboravio, kako i sto, evo u nastavku kratak opis ciejle procedure, koja je bez pomoci kolege Save vjerovatno ostala samo ideja.

Skinuti centralnu konzolu ispod naslona za ruke:

- skinuti trim oko mjenjaca: sa nekim sitnim alatom (ja imam Unior komplet zakrivljenih šila koje koristim za takve stvari), odsarafiti saraf rucice mjenjaca gedora 10, skinuti rucicu mjenjaca, plasticnom polugicom polako skinuti trim oko rucice mjenjaca, sa strana imaju po 2 žabice (znaju da puknu, posebno ako je plastika starija), ali ima riješenja plasticna vezica itd. Otkaciti 2 konektora grupe prekidaca trima oko ručice mjenjača. Odsarafiti 1 saraf koji veže centralnu konzolu naslona za ruke sa ostatkom konzole (zelena strijelica na slici).

- polako skinuti 4 čepa pri dnu konzole (po 2 sa svake strane), odšarafiti šarafe 4 x 10 (najlakše je da se skinu sicevi, ali moze i bez skidanja siceva sa malom rucicom gedore, kad se sjedista podignu skroz gore) (crvene strijelice na slici);

Slika

- skinuti kožu oko rucice rucne;

Podignuti skroz rucnu, polako povuci cijelu konzolu put nazad prema zadnjim sjedistima te zadni dio povoci prema gore i polako izvuci konzolu oko rucke rucne.

Kad skinete konzolu iskoristite priliku da sve lijepo očistite. Raslkapanje konzole krece sa skidanjem posudice iznad pepeljare, ili prvo pepeljaru pa onda sve ostalo.

Za dalje potrebni su kablovi (iz konektora na sasiji koji je struja idu dva kabla 1 za upaljac pored rucne, 2 za upaljac kontrolera trece zone,treci kabal ide iz kontrolera do motora), motor(aktuator) i kontroler.

Prvo skinuti trim imeđu tepiha i centralne konzole, skinuti bijelu polugu koja spaja pozicije 2 i 3 na skici, izmjestiti motor koji se do tada nalazio na poziciji br. 2 na poziciju br. 3. (na poziciji 3 vec postoji kabal sa džekom za motorić br.3.) veoma vjerovatno pozicija same klapne i pocicija zuba na motoricu-aktuatoru neće biti ista što se riješava ovako: (VAŽNO- za sledeći korak je potrebno prikljuciti komp-dijagnostiku sa autom, prikluciti motore na poziciji 2 i 3 na mrežu klime, preko kompjutera ući u meni klime, te preko kompjutera-dijagnostike pomjerati poziciju aktuatora dok se ne poklopi sa pozicijom klapne, koliko se sjecam ima tri pozicije 0, 50 i 100 %, motorici su left i rear mixing actuator ukoliko se dobro sjecam).

E sada iz konektora koji izlazi iz kontrolera treće zone klime izlaze 6 kablova [po 3 kabla u 2 snopa(1 snop su kablovi crni, zelenocrni i narandžasto crni odnosno 2 snop bijeli, zelenocrni i narandžastocrni)], na slijedećoj skici se nadam da je objašnjeno što i kako treba:

Slika

Nakon kablaže potrebno je odraditi proxy alignment, te sve vratiti na prvobitno mjesto sa čime je cijeli proces završen.

E sada da li je presudna sifra motora ja bas nisam siguram, licno mislim da i nije ali za svaki slucaj naznacio sam i kodove aktuatora-motorica. Kada nadjem postavicu jos slika.

Da li je ovaj mod-poboljsanje neophodno, kome i čemu služi na Vama je da sudite. Lično meni je detalj koji dodatno uljepšava unutrašnjost mog Alfa Romera, praktičan je iz razloga sto ima još jednu utičnicu za punjač telefona ili slično. Inače u planu mi je da u vrata vozača i suvozaca u dijelu koji služi za ostavu sitnica, napravim držače za mobilne telefone i dovedem usb utičnicu koja će da služi za punjenje električnih spravica.


:arflag

Autoru:  Zillgian [ Pet Jun 08, 2018 1:22 pm ]
Tema posta:  Re: How to - Kako dograditi kontrole trece zone klima sistem

Nisam ni pročitao šta si napisao, samo da napišem da si jbeni mega car ko RASMC! :)

Autoru:  b0jan [ Pet Jun 08, 2018 5:01 pm ]
Tema posta:  Re: How to - Kako dograditi kontrole trece zone klima sistem

Hahha Hvala brate ^^.

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/