Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]




Zapo─Źni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
 

Problem sa akumulatorom
Autoru Poruka
PostPoslato: Pet Dec 09, 2011 11:16 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: ─îet Jul 21, 2011 1:22 pm
Postovi: 83
Gara┼ża: Alfa 33 1.3 VL
Pozdrav svima, imam AR 33 1.3VL i imam problem sa akumulatorom.
Naime akumulator mi se isprazni za najvise mesec dana. Akumulator je nov, pod garancijom. Odneo sam ga u ovlasceni servis gde su ga samo napunili i proverili kako auto puni akumulator i to je to. Napon kada je upaljen auto je nesto iznad 13V sto bi trebalo da je dovoljno da se akumulator napuni. Kada se akumulator isprazni napon na njemu , kada je ugasen auto, je tek nesto iznad 10V (mislim da je to ispod dozvoljene granice za akumulatore). Inace je akumulator vakumski zatvoren, pa ne mogu da probam onu foru sa kljucanjem vode u celiji ....

U pitanju je akumulator energizer 45, a imam i black horse od 55A. Koji se isto ponasa. Bez kontakta radi jedino onaj mali sat i daljinsko zakljucavanje (iskljucio sam daljinsko zakljucavanje medjutim isto ...). Imam i CD kojem uvek vadim prednju masku.
Kad god dam kontakt, ma koliko akumulator bio pun uvek mi svetli lampica za akumulator, cim upalim motor lampica se gasi i nikad se u voznji ili stajanju dok je motor upaljen lampica ne pali.
Da li je neko imao iskustva sa ovim, ili mozda ima neki savet odakle da pocnem ?


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Pet Dec 09, 2011 3:25 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: ─îet Jan 06, 2011 11:45 pm
Postovi: 232
Lokacija: banjaluka
Gara┼ża: alfa 166 TS
Nikola_no1 je napisao:
Pozdrav svima, imam AR 33 1.3VL i imam problem sa akumulatorom.
Naime akumulator mi se isprazni za najvise mesec dana. Akumulator je nov, pod garancijom. Odneo sam ga u ovlasceni servis gde su ga samo napunili i proverili kako auto puni akumulator i to je to. Napon kada je upaljen auto je nesto iznad 13V sto bi trebalo da je dovoljno da se akumulator napuni. Kada se akumulator isprazni napon na njemu , kada je ugasen auto, je tek nesto iznad 10V (mislim da je to ispod dozvoljene granice za akumulatore). Inace je akumulator vakumski zatvoren, pa ne mogu da probam onu foru sa kljucanjem vode u celiji ....

U pitanju je akumulator energizer 45, a imam i black horse od 55A. Koji se isto ponasa. Bez kontakta radi jedino onaj mali sat i daljinsko zakljucavanje (iskljucio sam daljinsko zakljucavanje medjutim isto ...). Imam i CD kojem uvek vadim prednju masku.
Kad god dam kontakt, ma koliko akumulator bio pun uvek mi svetli lampica za akumulator, cim upalim motor lampica se gasi i nikad se u voznji ili stajanju dok je motor upaljen lampica ne pali.
Da li je neko imao iskustva sa ovim, ili mozda ima neki savet odakle da pocnem ?

Ukoliko je napon ispod 10,8 V a akumulator ti olovni nepovratno je uništen, kapacitet mu nikad više neće biti kao po knjigama odnosno u dozvoljenom opsegu. Reklamiraj ili....


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Pet Dec 09, 2011 11:22 pm 
OffLine
active
active
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: Sre Jan 07, 2009 4:59 pm
Postovi: 159
Lokacija: Zemun
Gara┼ża: AR 33 1.7 16V QV '92.
Lancia Dedra 1.6 ie '92
AR 33 1.3 Vl
Lampica za akumulator mora da bude upaljena pre startovanja motora i da se ugasi posle paljenja kad alternator pocne da puni, tako je svuda.Kod mene a i kod jos drugih 33 posle paljenja moras da das gas da ugasi lampicu, ako blago skilji u toku voznje (najbolje se primeti nocu) to ima veze sa instalacijom, ja jos nisam otkrio razlog ali kod mene se povremeno primeti.

Slican problem i kod mene.
Kod mene je varta akumulator i proveravao sam kod nekog lika punjenje i videli smo da je negde oko 12 nesto, da bi posle na 4 razlicita unimera proveravao i sva 4 pokaziju negde oko 13,5v, a i probao sam i sa black horse akumulatorom i opet isto. Menjan regler i kais (bio dugacak i nije mogao da se zategne lepo) ali nisam merio pre menjanja reglera koliko je bilo punjenje. Pre nego sto cu zameniti regler sve je normalno radilo i odjednom akumulator prazan (stajao 2-3 dana). Kad ga napunim drzi oko nedelju dana kad je toplije vreme a jedino sto je stalno upaljeno je alarm i sat u kabini sto je nemoguce da ga tako brzo isprazni.Ostalo je da probam da pojacam punjenje na regleru jer ima potenciometar na sebi pa moze da se steluje ali za sad drzim skinutu klemu sa akumulatora.

@Nikola
Mozes da probas sa drugim reglerom mozda je tvoj skoro potrosen a nisu skupi jedino da gledas ako budes kupovao da je kvalitetniji da nije od neke tanke i ljigave plastike i da cetkice nemaju mnogo lufta pa da deluju kao da ce ispasti. Skini svoj pa pogledaj ako nije potrosen verovatno nije do njega.
Javi sta si uradio


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Sub Dec 10, 2011 8:46 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: ─îet Jul 21, 2011 1:22 pm
Postovi: 83
Gara┼ża: Alfa 33 1.3 VL
Hvala Vam na savetima.
Slazem se sa tobom icemilos u vezi napona, ali mene ovaj "ovlasceni majstor" 2 puta vraca, samo mi napuni akumulator i vrati mi ga. Sada je ponovo merio napone, koliko puni akumulator kada je auto upaljen. Puni se na napod od 14.1V kada upalim svetla on padne na 13.8V i to je po njemu verovatno uzrok reglera. Trenutno on nema regler na lageru u sredu bu trebalo da ga dobije i da ga ubaci u auto... ma da je neverujem da je do reglera.

Lampica za akumulator se momentalno gasi cim upalim auto, nije potrebno dodavati gas da bi se lampica ugasila. U voznji (i nocu i danju) lampica za akumulator je uvek ugasena, hoce da zeza kada upalim levi ili desni zmigavac, onda lampica se jedva vidno upali. Kada su upaljena sva 4 zmigavca onda se lampica za akumulator ne pali...
Probacu u sa novim reglerom po preporuci majstora i probaciu da insistiram da mi se akumulator zameni.
U svakom slucaju javljam sta ce na kraju ispasti.

Pozdrav svima :arflag


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Sub Dec 31, 2011 11:56 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: Pon Nov 24, 2008 4:22 pm
Postovi: 33
Gara┼ża: Renault LagunaII ph1
izmeri napon na akumulatoru prilikom ugasenog auta, a posle isto to uradi i kad skines kleme sa akumulatora (dovoljno je jednu)
mozda ti negde nesto vuce struju pa otuda oko 10v i otuda mozda praznjenje akumulatora....

ako je tako onda je moguce da je akumulator ok. regler prilikom paljenja svetla ne mora biti problem, probaj stisnuti malcice gas, ako se povrati do nekih 14v onda je regler dobar samo na leru pod svetlima alternator ne daje dovoljno da imas gornju granicu gasenja reglera alternatora.


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Pet Jan 06, 2012 11:16 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: ─îet Jul 21, 2011 1:22 pm
Postovi: 83
Gara┼ża: Alfa 33 1.3 VL
Evo me,
hvala svima na savetim.

Stari regler je punio bez upaljenih svetla na 13.6V, kada upalim svetla punjenje padne na 13.4V. Probao sam sa novim reglerom koji se ponasao apsolutno isto. Vratio sam stari regler. Majstor je primetio da je kais malo labav, pokusao je da ga pritegne ali bezuspesno pa sam kupio novi. Stari kais je imao oznaku 850, a ovaj novi je nesto malo manji i ima oznaku 825. Sada trenutno bez upaljenih svetla akumulator se puni na napon od 14V, pod svetlima je oko 13.8V. Po majstoru bi trebalo da je to to. Ovo sam juce odradio pa cemo videti u narednim danima kako ce se ponasati.
Inace primetio sam (kada je ugasen auto) kada je sa akumulatora skinuta jedna klema napon na njemu je 12.25V kada prikacim klemu napon opadne na 12.10V . Razlika je negde oko 0.15V. Da li je ovo odstupanje u granicama normale ili je instalacija losa?
Akumulator sam sinoc ostavio da se napuni, danas ga stavljam u auto i videcemo kako ce se stvari dalje odvijati. Inace akumulator je black horse 55A i na njemu pise +30% vise


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Pet Jan 06, 2012 7:34 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: Sub Feb 12, 2011 1:14 am
Postovi: 837
Lokacija: svilajnac
Gara┼ża: alfa 33 1.4ie
alfa 33 1.7ie ostale alfe u rashodu ne racunam!
Nikola_no1 je napisao:
Evo me,
hvala svima na savetim.

Stari regler je punio bez upaljenih svetla na 13.6V, kada upalim svetla punjenje padne na 13.4V. Probao sam sa novim reglerom koji se ponasao apsolutno isto. Vratio sam stari regler. Majstor je primetio da je kais malo labav, pokusao je da ga pritegne ali bezuspesno pa sam kupio novi. Stari kais je imao oznaku 850, a ovaj novi je nesto malo manji i ima oznaku 825. Sada trenutno bez upaljenih svetla akumulator se puni na napon od 14V, pod svetlima je oko 13.8V. Po majstoru bi trebalo da je to to. Ovo sam juce odradio pa cemo videti u narednim danima kako ce se ponasati.
Inace primetio sam (kada je ugasen auto) kada je sa akumulatora skinuta jedna klema napon na njemu je 12.25V kada prikacim klemu napon opadne na 12.10V . Razlika je negde oko 0.15V. Da li je ovo odstupanje u granicama normale ili je instalacija losa?
Akumulator sam sinoc ostavio da se napuni, danas ga stavljam u auto i videcemo kako ce se stvari dalje odvijati. Inace akumulator je black horse 55A i na njemu pise +30% vise
Ako je sve kako si napisao akomulator ne valja i ja sam patio slicne muke pa ga napunili dodali kiselinu i kao sada radi ali ga palim svaki dan posto svaki dan vozim auto.Akomulatori su sada zivo sranje tako da moras da odes do tog majstora i reklamiras opet da ti dokaze na licu mesta kada ga optereti da on drzi struju!Inace jeste cimanje ali sta ces kada u takvoj zemlji zivimo...Moj akomulator je star 5 meseci kada sam ga reklamirao blek hors sranje medju sranjima i ne preporucujem nikome da ga uzne ni za dz!Sta mi je bilo da ga uznem ne znam i pre sam kuburio sa tim akomulatorm kada sam imao keca i onaj MONBAT sam 2 komada reklamirao za godinu dana...tako da samo ti druze nosi to na reklamaciju... :arflag nece alfa da radi na ta sranja :arflag :wave: :quadrifoglio


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Sub Jan 07, 2012 11:57 pm 
OffLine

Pridru┼żio se: Ned Okt 04, 2009 12:00 pm
Postovi: 194
Lokacija: krusevac
proveri kolko vuce ampera auto kada je ugasen i kada su svi potrosaci iskljuceni.ali dobro zapamti ampera a ne volti


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Uto Jan 10, 2012 12:26 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: Pon Nov 24, 2008 4:22 pm
Postovi: 33
Gara┼ża: Renault LagunaII ph1
jednostavnije izmeris i prilikom duzeg stajanja... recimo ugasis auto, izmeris, ostavis ugasenog ako i posle nekoliko casova napon stoji takav to je to,

Uglavnom alternator je ok, mada ja mislim da je ovako po merenjima i sve ostalo ok eventualno ili los akumulator ili negde vuce struju, mada ovako sa tako sitnim opadanjem to je po mome ok jer ipak imas ponesto elektronike koja se naravno napaja sa strujom akumulatora i dok je euto ugasen i kontakt iskopcan, (centralna, elektronika radija... i sl)

tako da ili izmeris ili eventualno ce ti se samo pokazati sada posle zamene kajisa da li je sve ok ili neki prob jos postoji ;)


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: ─îet Jan 12, 2012 11:10 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: ─îet Jan 06, 2011 11:45 pm
Postovi: 232
Lokacija: banjaluka
Gara┼ża: alfa 166 TS
viewtopic.php?f=13&t=50577&start=25

Ovdje sam se malo raspravljao sa nekim ljudima ali to nije poenta. Ima┼í tu obja┼ínjeno kako se provjerava aku baterija i ako ti nije mrsko odnesi kod nekih in┼żinjera u neku ja─Źu firmu i neka ti istestiraju bateriju.
Odli─Źan primjer za one koji ka┼żu da znaju da li aku valja a priklju─Źe ga na voltmetar i izmjere struju. :bluechin:
Ajde da ne pametujem javi─çe se oni iz teme akumulatori pa ─çe ponovo drvlje i kamenje na mene. A i bio sam banovan jer sa valjao in┼żenjerske gluposti!!!


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: ─îet Jan 12, 2012 11:33 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: Pet Dec 05, 2008 1:08 pm
Postovi: 372
Lokacija: Republic of Srpska
Gara┼ża: 1998 Lancia Delta HPE 1.6 16V
Prijatelju, zar mislis da ce neko tek tako naci "inzenjera iz jace firme" da mu dijagnostikuje stanje akumulatora? I koliko ce to da ga kosta? Vjerovatno pola cijene novog akumulatora, pod uslovom da nadje nekoga ko to stvarno zna uraditi. I onda plati tu uslugu, pa kupi nov akumulator. Bitnije je otkriti da li nesto vuce struju (a sa tim se rijetko ko voli zezati, zato sto zahtijeva vrijeme). Kada se ti kvarovi otkriju, problem loseg akumulatora se lako rjesava. Ako se moze dopunjavati, dopuni se i proba. Ako ni tada ne radi, zna se... Ko se bavi poslovima vezano za UPS i ima potrebnu opremu, on se moze zezati sa tim. Ostalima se to uglavnom ne isplati.

P.S. Nisi ti valjao nikakve inzenjerske gluposti, nego si ti pricao o struci, a ostali o isplativosti. Tebi je normalno da istestiras bateriju i na to potrosis vrijeme, jer imas znanje i opremu. Vecina ljudi ovdje to nema, a apsolutno im se ne isplati da placaju nekoga za te stvari.

_________________
Everything should be made as simple as possible but not simpler.


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Uto Jan 24, 2012 10:33 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: ─îet Jul 21, 2011 1:22 pm
Postovi: 83
Gara┼ża: Alfa 33 1.3 VL
Pozdrav svima, evo me posle krace pauze...
Primetio sam ponovo da mi akumulator slabi, vratio se do majstora ... navodno se novi kais malo opustio pa ga je ponovo pritegao.
Inace kada je auto ugasen struja iznosi I=0,08A, sta mislite da li je ovo u granicama normale ili ipak imam problem sa instalacijama? Prilikom paljenja napon na akumulatoru padne na oko 11,3V, cim se upali alternator puni na 14V, kada upaltim svetla punjenje padne na 13.6V, kada upalim i radio i ventilaciju u auto napod pada na 13.3V.
Ono sto je meni bilo cudno to je kada je ugasen auto, a upaljena svetla struja ide i preko 8A, da li je i ovo u granicama normale ?

Hvala svima sto mi pomazete ... :arflag


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: Uto Jan 24, 2012 2:02 pm 
OffLine
active
active
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: ─îet Nov 20, 2008 10:24 pm
Postovi: 4375
Lokacija: Arandjelovac
Gara┼ża: Alfa Romeo
156 1.9JTD
Kad je auto uga┼íen ne bi trebalo da vu─Źe preko 0.05A
dotle se toleriše sve preko ne valja :this:
potra┼żi gde vu─Źe struju thinkof:

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 

Re: Problem sa akumulatorom
PostPoslato: ─îet Jan 26, 2012 1:58 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridru┼żio se: ─îet Jul 21, 2011 1:22 pm
Postovi: 83
Gara┼ża: Alfa 33 1.3 VL
Ok hvala na odgovoru.
Trenutno cekam tablice, tako da sam skinuo klemu sa akumulatora, taman da vidim hoce li se isprazniti bez kleme na hladnom vremenu.
Povezacu ampermetar i skidacu jedan po jedan osigurac da vidim u kojoj je grani problem. Nadam se da tako mogu da pronadjem sta vuce. Ako neko ima neki predlog kako da najlakse pronajdme sta vuce struju dobro bi mi dosao.

Pozdrav svim alfistima :arflag


Vrh
 Profil  
 

Prika┼żi postove u poslednjih:  Pore─Ĺaj po  
Zapo─Źni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne mo┼żete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne mo┼żete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne mo┼żete monjati va┼íe postove u ovom forumu
Ne mo┼żete brisati va┼íe postove u ovom forumu
Ne mo┼żete slati prika─Źene fajlove u ovom forumu

Idi na:  

Style by phpbb3 styles, ziola alveo www.dobre-ziola.pl akuna
Updated by Prosk8er ©
Design & layout by gile & kilson based on original 4Poisom theme
Prevod: CyberCom feat. sErGiO